Acer A500 - problem with HDMI port

Discussion in 'Acer Iconia Tab A500 Forum' started by jak, Jul 31, 2011.

  1. jak

    jak Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Tablet / Device:
    Acer A500
    I purchased an Acer A500 about 2 weeks ago, and I think it is GREAT, but I am having a problem getting it work to with my HDTV. It works with fine with the 21 inch HD monitors I have at the office.

    The TV is a Proscan Full HD 1080p, model 42LA45H. It is about 1.5 years old, and has been great up until this. It has 2 HDMI inputs, I've tried both.

    When I connect the HDMI out on the A500 to the TV, the A500 knows it is connected because it gives an alert. On the TV all I see is an Android icon in the middle of the screen with the text "720p?"

    Suggestions anyone?

    I know the A500 is only outputting 720p through the HDMI port. I've read online that this might be a problem with Android 3x. Does anyone know if this correct, or when this fix is due out?

    I considered returning the A500 and getting an Asus Transformer, but I read that they also only output 720p through the HDMI port. Do other Android tabs only output 720p on the HDMI ports?
     
  2. androidnewb

    androidnewb Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    72
    It sounds like your TV is asking if 720p is what you want to change the resolution too, since that's what the A500 pushes out. Did you try and select yes or something with your remote?
     
  3. elsuirad

    elsuirad Senior Member

    Joined:
    Jul 28, 2011
    Messages:
    284
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    195
    Location:
    Currently on KSA
    Tablet / Device:
    SAMSUNG S5 Mini
    check your video settings.

    maybe you might missed some settings should be coming out when you attached your HDMI Cable in your TV.
     
  4. jak

    jak Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Tablet / Device:
    Acer A500
    I have checked the setting for the TV a couple of times. Even read the manual for the TV. I can't find any setting on the TV for the HDMI.

    Just restarted the TV with the A500 connected. Didn't make any difference.

    Sent from my A500 using Android Tablet Forum
     
  5. jak

    jak Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Tablet / Device:
    Acer A500
    Oh, I opened a ticket with Acer. Will update here if they provide useful info. So far they asked me to upgrade to android 3.1. I upgraded shortly after buying the a500.

    Sent from my A500 using Android Tablet Forum
     
  6. maxpower

    maxpower Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Location:
    Canada
    Tablet / Device:
    Acer Iconia A500
    I have opened 2 Acer support tickets on the same thing. HDMI out does not work at all.
     
  7. phonegunner

    phonegunner Member

    Joined:
    May 18, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Location:
    slc ut
    Tablet / Device:
    A500
    I have had this problem...

    It was a bad (or inconsistent operating) cable..

    1 cable works with all my HDMI input TV's no problem...

    The other cable will not work with the HDMI input of the TV BUT it will work with the HDMI to Component adapter to the TV... (which actually worked out since all of the other 4 HDMI inputs are in use with other devices....)

    So... it might be the cable ....

    Ted...
     
    Last edited: Aug 3, 2011
  8. PeteDee

    PeteDee Member

    Joined:
    May 21, 2011
    Messages:
    91
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    70
    Location:
    Australia
    Tablet / Device:
    Acer Iconia A500
    All my cables have worked just fine, sorry to hear you are having problems guys.

    Pete
     
  9. maxpower

    maxpower Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Location:
    Canada
    Tablet / Device:
    Acer Iconia A500
    should it just be plug and play? Is there an app to test the port?
     
  10. HD87

    HD87 Senior Member

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    222
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    102
    Location:
    US
    Tablet / Device:
    Acer Iconia A500 tab
    It is plug & play. Test different hdmi cables with different monitors.. If neither is projecting the image then its the tablet. Would make an insurance claim. It should have a 1 year warranty for hardware problems.
     
  11. jak

    jak Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    60
    Tablet / Device:
    Acer A500
    Update: Took the A500 into BestBuy today. One of the Geek Squad guys tried it on 3 different 1080p TVs. It worked great on all of them. Looks like my TV is the problem. Geek squad guy suggested the TV had old firmware.

    Sent from my A500 using Android Tablet Forum
     
  12. rkka93

    rkka93 Member

    Joined:
    May 5, 2011
    Messages:
    43
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    72
    Location:
    Chapel Hill
    Tablet / Device:
    Iconia a500
    You might be in a similar boat I'm in. I have an old plasma that only does 480p or 1080p. I don't know why for the life of me you would do 1080p and not 780p, but that's the way it is.

    Searching on the web, I saw an article from May that said there is supposed to be an update to the Iconia to output 1080p (later in the summer). Anyone heard of that?
     
  13. PavtubeVideo

    PavtubeVideo Member

    Joined:
    Aug 18, 2011
    Messages:
    93
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    87
    many tablets claim supports 1080p video playback, but, according to user discussions, some 1080p video playback with issues, in this case, you may try converting 1080p to 720p, which looks no different
     

Share This Page

Search tags for this page
a500 hdmi not working
,

acer a500 hdmi

,

acer a500 hdmi not working

,
Acer a500 hdmi out issues
,
acer a500 hdmi out not working
,
acer a500 hdmi problem
,

acer a500 hdmi settings

,
acer iconia a500 hdmi problems
,
acer iconia a700 hdmi not working
,
acer iconia hdmi connection
,
acer iconia hdmi not working
,
acer iconia tab a500 hdmi problems
,
acer iconia w3 tablet hdmi out not working
,

acer tablet hdmi not working

,
android a500 hdmi problem
,
android tablet hdmi issues
,
how do i convert 1080p to 720p on my acer a500
,
how to change hdmi resolution on acer iconia
,
how to hdmi acer tablet a500
,
settings hdmi acer tablet