Did I brick mt Craig ?

Discussion in 'Craig Tablets' started by kawal, Mar 23, 2011.

  1. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    Last night i loaded V 4.3 Rom to my Craig. The Rom seemed to work fine even after mulitple reboots and power/on/offs. Later left the unit on the charger. This morning the unit would not turn on. I tried the all the buttons and nothing. I noticed that the unit would go into the recovery mode so I tried reflashing the rom again. It looked ok and started into the Andriod logo but then would not go further so I switched it off then on again . Now will not even go into recovery mode. What happened what did I do wrong ?Can I fix it ?
    Last edited: Mar 24, 2011
  2. xaueious
    Offline

    xaueious Administrator Staff Member

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    3,486
    Likes Received:
    433
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Canada
    Tablet / Device:
    Asus Transformer TF300, Huwaei Ideos S7-104, HSG X5A, (Past APAD IMX515, APAD RK2808, RK2818 RT7)
    If there is a little reset button, try that as well.

    If it still doesn't work, it sounds like a brick.
  3. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    There is no reset button on this unit. :(
  4. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    Press and hold the power in and make sure the second toggle on top for power switch is on. So press and hold the power on the front face and the house button until you see the words Androids. If it still doesn't turn on. Take it back CVS and get exchange. You got 90 days to exchange, return, or get a refund on it.
  5. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    Tipstir
    Thank you for the reply - my next step was to return it if I cant get it to work. I bought 2 of these last night with a 25% off coupon (159 with tax for 2) so the price is right if it works. Will test the other one for a few days with original software before installing a custom rom.I think the tablet might have been defective already but loading the Rom files pushed it over the edge. If not let me know if I did something wrong - I followed your guides for loading using a PC and the RK utilities. Maybe ROm 4.3 is not Good ? Should I retry 4.3 or go with 4.2? Any advice is welcome.
  6. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    So I got it working some how with pressing the Power buttons and home buttons while connecting it to usb port. Reloaded it with 4.3 Rom again and was good - internet was working turned it off/on about 5 times played some games read emails and watched 10min of movies. Then turned it off and put it on the charger. 2 hours later it doesn't want to turn on again. I am guessing that the one I have has some kind of issue. The other none moded one work kinda OK as it takes from 5 to 30 s of pressing the power button to turn on. Is that normal ?
  7. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    Takes a long time to charge. And when the battery is low it shutdowns and turn's off without warning. I am on ROM 4.2. Watch the tablet though if you see it not turning on just take it back to CVS for a replacement.
  8. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    Could it be the charger doing it? I plug the second unit into the same charger than had a hell of a time trying to get it going as well.
  9. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    Too test your charger you would need to go to RadioShack or Walmart or HomeDepot and buy a Multi-meter tester of AC/DC devices. To see if the AC/DC PSU is putting out the correct volts. I would just take it back to CVS and get another one. I just contacted them down at Craig in Miami, Florida to find out what's the deal with Android OS 2.2 and Flash 8. Shoot, I would rather have that tablet and also told them about the panel issue.
  10. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    tested both chargers they put out 9.38V so they are within specs. After 30 min of plugging in to computer pressing different buttons inserting usb sticks... It finally came to life again. Both of my tablet are made in December 2010. Not sure why they behave this way. When i turn them off I also switch the switch on the side to the off position per the manual. The one that I have the most trouble with has currently 87% battery so its not dead the other one had 99%.

    I am thinking of returning the one but would want to give it back with factory firmware. Is there anyplace I can get the factory firmware to load using the RK tools ? I would appreciate any help.


  11. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    I've ask Craig for Android OS 2.2 ROM that would wipe all settings. Then I could mod it root it and get Market on there. Give my HoneyComb ROM. I hope to get back word tomorrow. All you have to do is do a factory reset / wipe data and that will bring it back to the state like you open the box except it going to ask you to press the TS to set it up. Those at CVS don't have the time to check out returns. Or go when they're so busy they need to get you out of the store.
  12. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    How do I do A factory reset?

  13. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    Menu
    Settings
    Privacy
    Factory data reset
    Clean it up
    Place it back in it's package
    Tell them it's not charging
    They's say do you want another one?
    From there you're on your own.
  14. tipstir
    Offline

    tipstir Member Developer

    Joined:
    Aug 4, 2010
    Messages:
    1,505
    Likes Received:
    109
    Trophy Points:
    63
    Location:
    USA
    Tablet / Device:
    COBY KYROS 7015 | 7015A
    Craig is running 802.11n @ 40MHz not just plain 802.11b/g tablet.
  15. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    Thank you - would have never figured out to go into privacy.

  16. kawal
    Offline

    kawal Junior Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Tablet / Device:
    2X Craig CMP738a, Arhos 7 HTv1
    Maybe I am asking too many simple questions but I want to be sure that it is not my fault due to user error. The tablet seems to work well when I leave it on with the screen turned off. Is this the normal way to make these work well or should I be turning these of completely including the power switch to off position ? When I keep them running this way I have no issue turning them on after charging. I am guessing this will drain the battery much faster but I am not sure.
  17. Rohn123
    Offline

    Rohn123 Junior Member

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Canada
    Tablet / Device:
    Craig tablet
    You may need to flash the firmware from you PC....it is a step by step process. Not complicated but you need a PC with XP so you can install an upgrade program and then load the firmware from it...
    Follow these steps patiently. This has worked for me several times since the unit would not start and thus could not get to the factory install page. This also works if you just need to update the firmware to 2.2. You are in effect install the driver from your PC with XP via the USB making the Craig a drive. Good luck!

    The Byte Bin - Restoring and Upgrading The Craig CMP738a Tablet Data and ROM

    Rohn
    http://bytebin.net/cmp738a/restore.html
    Last edited: May 12, 2011
  18. Rohn123
    Offline

    Rohn123 Junior Member

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Canada
    Tablet / Device:
    Craig tablet
    You may need to flash the firmware from you PC....it is a step by step process. Not complicated but you need a PC with XP so you can install an upgrade program and then load the firmware from it...
    Follow these steps patiently. This has worked for me several times since the unit would not start and thus could not get to the factory install page. This also works if you just need to update the firmware to 2.2. You are in effect install the driver from your PC with XP via the USB making the Craig a drive. Good luck!

    The Byte Bin - Restoring and Upgrading The Craig CMP738a Tablet Data and ROM
  19. Deter
    Offline

    Deter Junior Member

    Joined:
    Jun 16, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    New Jersey
    Tablet / Device:
    Craig CMP-738a
    I am seeing the exact same issue with my 2nd Craig that I got from CVS. After power off, unit will randomly not power on unless usb port power or 20+ seconds of power cord is plugged in & out even on a full charge. I immediately rooted the firmware to 4.3.7 so I don't know if the problem only occurred afterward.
    My first Craig would not turn on Wi-Fi, now the second can take forever or tricks to start. So far that 0 for 2, are there defective batches of these units? (Please don't reply you get what you pay for, I realize it is cheap)
    Before I try a third unit and take the time to root & re-install apps I'd like to confirm that this is just defective hardware and not related to the root. Did you ever find a fix?

Share This Page

Search tags for this page

how to fix a craig tablet

,
how to reset a craig android tablet